Cara Kira Hasil Jualan & Keuntungan Jualan Hartanah

Written by shukrizohari

Perkara paling penting sebagai pemilik rumah adalah mengira hasil jualan & keuntungan jualan hartanah yang bakal diterima. Dari sini baru kita tahu berbaloi atau tidak. Untuk mengira keuntungan dan baki hasil jualan yang anda dapat, anda harus kenalpasti dan mendapatkan kesemua dokumen-dokumen berikut:

 • Yuran Selenggara

Salah satu perkara yang anda kena selesaikan adalah Yuran Selenggara. Yuran selenggara ini selalunya dibayar kepada Badan Selenggara atau yang lebih dikenali sebagai JMB.

Selalunya anda akan dapat bil dari mereka melalui email atau mereka akan letakkan di dalam peti surat anda.

 • Penyata Baki Hutang

Penyata baki hutang penting kerana dari penyata ini anda akan tahu berapakah nilai baki pinjaman anda dengan bank. Selain dari itu anda akan tahu kos-kos yang ada dalam penyata tersebut seperti kos insuran kebakaran, cas kelewatan bayaran dan lain-lain. Cara untuk menyemak baki pinjaman hartanah anda adalah melalui beberapa cara iaitu;

a) Secara online banking di internet (sekiranya anda mendaftarkan akaun pinjaman rumah anda dengan perbankan internet). Cara nya adalah seperti berikut:

Sebagai contoh di Maybank2u ini, pergi sahaja ke page itu dan log in, kemudian di menu utama akan nampak loan, lepas tu tekan je loan tu dan kemudian akan keluar jenis loan yang anda ada dengan Maybank. Dan ada tertulis outstanding balance. Itu sahaja. Mudah kan?

b) Cara yang kedua adalah memohon kepada pihak bank di mana-mana cawangan bank tentang penyata baki pinjaman anda.

Pergi sahaja ke bank dan anda tanya tentang hasrat anda untuk mendapatkan penyata baki hutang dengan bank tersebut. Ada bank yang bagi anda terus, dan ada bank yang memerlukan masa beberapa hari untuk mendapatkan baki penyata pinjaman anda.

c) Cara ketiga adalah meminta peguam yang menguruskan penjualan hartanah anda untuk mendapatkannya dari pihak bank.

 • Ketahui Nilai Cukai Keuntungan Harta Tanah

Salah satu perkara yang anda harus cek untuk mengira keuntungan jualan rumah anda adalah CKHT/ RPGT. Contoh kadar RPGT/ CKHT andalah seperti rajah berikut:

 

Info lain tentang CKHT/RPGT ini boleh didapati di laman sesawang LHDN di http://www.hasil.gov.my

 • Kos Ejen Hartanah

Kos ejen hartanah ini hanya akan dikira sekiranya anda melantik ejen hartanah untuk menguruskan penjualan rumah anda. Kos ejen hartanah ini adalah 3.18%. Ia terdiri daripada 3% nilai ejen hartanah tersebut dan 6% SST dari nilai cas servis mereka. Sebagai contoh:

Harga Rumah: RM300,000

Cas ejen hartanah: 3% x RM300,000 = RM9,000

SST: 6% dari RM9,000 = 540

Jumlah = RM9,000 + RM540

            = RM9540

Ejen hartanah ini akan cover kesemua kerja jualan sehingga dapat pembeli yang anda inginkan. Antara kerja mereka adalah mengiklankan rumah anda, bernetwork dengan pasukan jualan dan pemasaran, berhubung dengan semua leads yang mereka ada untuk offer hartanah anda, memilih dan melantik pasukan untuk menguruskan dokumen-dokumen pembiayaan pembeli dan menghantarnya kepada pihak bank, menapis potensi bakal pembeli dan melakukan proses negotiation anda penjual dan pembeli sehingga rumah tersebut dijual.

Sekiranya mereka tidak berjaya menjual hartanah tersebut kebiasaannya mereka akan mengalami kerugian dan kerugian ini tidak ditanggung oleh penjual.

 • Kos Guaman

Untuk menjual rumah, terdapat juga kos guaman yang menguruskan urusan sebelah pihak penjual terutama tentang perjanjian jual beli antara penjual dan pembeli. Kos guaman ini berbeza-beza mengikut kes-kes tertentu. Anda dinasihatkan untuk merujuk peguam tentang kos yang bakal dikenakan.

 • Denda ‘Lock In Period’

Satu lagi perkara yang anda harus tahu adalah ‘lock-in-period’ “LIP”. LIP ini anda boleh dapati pada surat tawaran bank yang anda tandatangani dahulu dengan pihak bank. LIP ini beraksud bank tidak benarkan anda menjual atau refinance hartanah anda dengan bank lain dalam tempoh yang ditetapkan. Keibasaannya 3-5 tahun.

Sekiranya anda refinance/ menjual hartanah ini, anda akan dikenakan denda sebanyak 3% atau sebarang amount yang bank letak dalam perjanjian surat tawaran pembiayaan anda. Sekiranya tiada, anda tidak akan dikenakan denda tersebut.

 • Kos Baik Pulih Hartanah

Untuk mengira keuntungan jualan hartanah anda harus mengambil kira juga kos baik pulih hartanah anda. Antara kos itu adalah kos membaiki pintu, siling bocor dimasuki air, kos cat semula dan lain-lain.

 • Kos Guaman & Duti Stem Ketika Beli

Selain itu, anda juga harus ambil kira kos guaman dan duti stem yang anda bayar ketika membeli hartanah ini. Kos ini kebiasaannya ada dikepilkan sekali dengan perjanjian jual beli anda dahulu.

Sekiranya and membayar guaman untuk pembiayaan dan penilaian melalui tunai, anda harus letakkan ini sebagai perbelanjaan untuk mengira keuntungan bersih anda.

*Selalunya kos ini sudah termasuk dalam pakej pembiayaan bank. Jika tidak, pastikan anda ada menyimpan resit pembayaran yang anda buat kepada mereka serta invois yang anda terima.

 • Kos Kepada Liquidator Sekiranya Ada

Yang terakhir sekali adalah kos kepada liquidator atau pemaju. Kos ini mungkin ada sekiranya pemaju asal telah bankrupt dan diambil alih oleh liquidator atau pemaju lain. Kos yang dikenakan adalah bertujuan untuk menyelesaikan isu geran individua atau strata anda.

Kos ini selalunya ada sekiranya pemaju asal bankrupt, atau pemaju asal tidak menyelesaikan geran individu atau strata anda.  Sekiranya hartanah anda tidak terlibat dengan liqauidator atau pemaju ini, tiada kos yang dikenakan.

Selepas anda mengetahui kos-kos ini, barulah anda boleh mengira hasil baki jualan rumah anda dengan kiraan seperti berikut.

Harga Jualan

(-) Kos guaman, kos ejen hartanah, kos liquidator sekiranya ada, baki hutang dengan bank, dan cukai tertunggak.

Untuk mengira keuntungan pula:

Harga jualan

(-) Kos guaman ketika beli hartanah beserta duti stamp, kos guaman ketika jual, kos ejen hartanah, kos liquidator sekiranya ada, cukai tertunggak, denda ‘lock in period’, (kos guaman pinjaman dan penilaian ketika membeli hartanah), kos pembaik pulih hartanah & kos harga beli hartanah tersebut.

KESIMPULAN

Dengan ini saya boleh simpulkan yang sekiranya anda ingin menjual hartanah, anda harus kenalpasti kos-kos yang terlibat dan perbelanjaan anda sepanjang anda menyimpan hartanah tersebut.

Anda mungkin tidak untung tetapi adalah lebih elok anda jual hartanah anda dari menanggung beban bulanan hartanah tersebut.

Semoga anda dapat sesuatu terutama perbezaan hasil baki jualan dan juga keuntungan bersih dari penjualan rumah anda.

shukrizohari
 • Salam tuan.

  Ada kemusykilan pasal Penyata Baki Hutang. Saya guna loan Hong Leong. Dalam statement Ada mention Outstanding selling price dan Outstanding principal. Kalau outstanding selling price tu memang besar nilainya hampir 3 kali ganda dari harga rumah. Maksud penyata baki tu merujuk yg mana ya?

  Kebiasaannya berapa peratus purata kos guaman untuk jual rumah?

  • Salam, penyata baki hutang tuan islamic loan ya? jika islamic memang dia begitu. ia mengikut aqad profit rate dalam letter offer sebelum diskaun/ rebate.

   jika ingin tahu jumlah sebenar tuan boleh minta redemption statement dengan bank. normally baki penyata bank konventional dan islamic adalah lebih kurang sama

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >