Panduan Lengkap Cara Jual Beli Rumah Di Malaysia

Written by shukrizohari

Proses jual beli rumah ni sangat rumit dan memeningkan. Jika tidak mengikut prosedur dan cara yang betul selalunya akan berakhir dengan kekecewaan dan kehabisan wang. Semoga artikel lengkap di bawah ni dapat bantu anda untuk faham tentang proses jual beli rumah di Malaysia.

Kandungan Jual Beli Rumah

 • Cara nak jual rumah.
 • Bayaran Ejen Hartanah.
 • Proses jual beli rumah.
 • Kos guaman.
 • Tempoh dapat duit selepas jual rumah.
 • Pengalaman jual rumah
 • Jual rumah yang baru di beli.
 • Cukai jual rumah.
 • Cara mengira keuntungan jual rumah.
 • Jual rumah SelangorKu, PRIMA, RUMAWIP & hartanah bawah program kerajaan.
 • Jual beli rumah pinjaman kerajaan.

 

Cara Nak Jual Rumah

Nak jual rumah ni bukan semudah yang disangka. Kita kena semak beberapa perkara dahulu yang saya akan ulas di bawah.

 1. Semak Baki Penyata Hutang

Pertama sekali anda kena semak baki penyata hutang kita dengan pihak bank. Dalam masa sama anda sekali berapa cas yang dikenakan sekiranya anda menyelesaikan pembiayaan tersebut dengan pihak bank.

Nama lain bagi cas ini adalah Lock-in-period. Secara ringkasnya lock-in-period ni pembiaya ataupun bank meletakkan cas denda sekiranya anda menjual atau refinance hartanah anda ke bank lain dalam tempoh yang telah mereka tetapkan dapat perjanjian. Tempoh lock-in-period kebiasaannya adalah 3-5 tahun dan cas dikenakan adalah dalam 2%-5%.

 1. Semak Status Geran

Pastikan jenis geran rumah yang anda ingin jual tersebut. Sama ada ianya geran induk, geran individu ataupun strata.

Jika anda tak pasti tentang status geran ni anda boleh hubungi pihak pengurusan atau peguam yang menguruskan proses jual beli anda.

Sekiranya hartanah anda berstatus master title/ geran induk, atau geran masih atas nama pemaju, anda mungkin dikenakan bayaran kepada peguam anda untuk urusan pertukaran nama.

Dalam masa yang sama kebanyakan bank tidak menerima hartanah berstatus geran induk yang melebihi 10 tahun.

 1. Harga Pesaing vs Harga yang Ingin Dijual

Seterusnya anda harus semak harga pesaing dan harga yang anda ingin  jual. Perkara ini penting untuk tahu permintaan semasa tentang kawasan rumah anda.

Anda boleh semak harga pesaing di laman sesawang hartanah seperti mudah.my, propertyguru, dan iproperty. Di laman sesawang ni anda filter dari harga paling rendah ke paling tinggi. Cuma di iklan ni anda kena semak semula kadang kala ianya hartanah lelong dan ada juga ‘iklan pancing’ semata-mata.

Cara paling baik adalah dengan melantik jurunilai hartanah dan mereka akan sediakan laporan penilaian kepada anda tentang traksaksi di kawasan rumah anda dan transaksi yang lepas. Cuma dengan cara ini anda mungkin perlu membayar penilai tersebut untuk dapatkan laporan penilaian rumah.

Jika nak cara paling mudah untuk tahu demand kawasan adalah dengan menghubungi ejen hartanah di kawasan rumah anda ingin jual. Sebab kebanyakan transaksi di sana mereka telah biasa dan boleh dapatkan pembeli terbaik untuk rumah anda.

Namun walaubagaimanapun tidak dinafikan bahawa banyak juga rumah yang dijual di bawah harga beli dahulu.

 1. Kenalpasti Kos Jual Rumah

Sebelum jual rumah saya nasihatkan anda kenalpasti kos jual rumah anda. Antara kos yang terlibat adalah kos ejen hartanah, kos guaman, kos guaman untuk urusan geran strata atau individu.

Kos ejen hartanah kebiasaannya adalah 3.18% dari harga jual beli. Ia termasuk 3% fi ejen hartanah dan 6% SST dari fi tersebut.

Kos guaman untuk penjual adalah sangat berbeza mengikut kes dan masalah yang terlibat. Kebiasaanya kos ini kurang 1% harga jual beli.

Kos guaman untuk strata atau individu ini hanya dikenakan kepada pemilik yang belum menyelesaikan urusan strata atau geran individu mereka. Sekiranya pemilik geran asal telah bankrupt, bayaran hendaklah dibuat kepada liquidator iaitu pihak yang menguruskan unit-unit yang belum selesai mendapatkan geran individual atau strata disebabkan pemaju asal bankrupt.

 1. Cukai

Ketika menjual rumah, terdapat cukai yang dikenakan keatas keuntungan yang diperoleh dari pemilik rumah tersebut. Nama cukai ini adalah cukai keuntungan harta tanah (CKHT). Kadar dan kiraan cukai adalah seperti di website LHDN di bawah ini. Ianya berubah dari masa ke semasa.

Namun, terdapat juga pengecualian cukai yang penjual boleh pohon ketika menjual hartanah mereka.

Semak laman web LHDN disini

 1. Siapkan Dokumen Hartanah

Sediakan dari awal dokumen yang diperlukan untuk menjual hartanah. Antara dokumen yang ada perlu sediakan adalah seperti berikut.

 • Salinan geran (sama ada geran individu, strata mahupun geran induk)
 • Pejanjian jual beli/ Deed of assignment
 • Loan Agreement/ Perjanjian Pembiayaan dengan Bank.
 • Salinan cukai pintu terkini
 • Salinan cukai tanah terkini
 • Salinan IC kesemua pemilik rumah.
 • Power of Attorney *sekiranya ada.
 1. Lantik Ejen Hartanah

Seterusnya anda boleh lantik ejen hartanah untuk menguruskan jualan rumah anda. Tugas ejen hartanah adalah ejen yang menerangkan proses jual beli hartanah serta kos yang terlibat mengikut situasi yang anda alami sekarang selain mencari pembeli yang sesuai dengan situasi anda.

Setiap ejen hartanah harus berdaftar dengan Lembaga Penilaian dan Pentaksiran Ejen Hartanah (LPPEH). Terdapat perbezaan di antara ejen hartanah (E) dan perunding hartanah (REN). Cuma saya gunakan terma perunding hartanah kerana lebih mudah untuk orang awam faham.

Secara ringkas, ejen hartanah harus melalui kursus, latihan ujian dan pengalaman praktikal sebelum membuka agensi mereka sendiri.

Anda digalakkan untuk bertanyakan soalan kepada ejen hartanah anda tentang apa-apa yang berkaitan dengan rumah anda.

Selepas sudah lantik ejen hartanah untuk menguruskan jualan rumah anda, anda cuma monitor dan minta update dari masa ke semasa.

Bayaran Ejen Hartanah

Bayaran ejen hartanah adalah 3% dan SST 6%. Kiraan tepat adalah 3.18%.

Proses Jual Beli Rumah

Setelah anda tahu persediaan sebelum menjual rumah anda, sekarang saya nak kongsikan tentang proses jual beli rumah dari awal sehingga selesai.

 1. Agreement to Purchase

Selepas anda melantik ejen hartanah untuk menjual rumah, ejen hartanah akan bawa pembeli untuk tengok rumah tersebut. Sekiranya pembeli tu setuju untuk teruskan, pembeli akan sign ‘agreement to purchase’ ATP sebagai tanda setuju untuk teruskan pembelian dengan harga yang ditawarkan.

Kemudian ejen hartanah akan membawa dokumen ATP tersebut untuk berjumpa penjual dengan terma dan syarat yang dikemukakan oleh pembeli.

Sekiranya terma dan syarat telah diterima oleh kedua-dua pembeli dan penjual, barulah penjual menandatangani ATP tersebut.

Tandatangan ATP ini kebiasaannya bersama dengan duit booking dibank in kan ke akaun agensi sebagai tanda setuju pembeli untuk membeli unit ini.

 1. Permohonan Pembiayaan

Selepas kedua-dua pihak penjual dan pembeli sign borang ‘Agreement to Purchase’, pembeli akan memohon pembiayaan dari bank atau institusi kewangan untuk mendapatkan pinjaman. Kebiasaannya ia akan mengambil masa kurang 21 hari bekerja untuk pinjaman untuk lulus.

Jika pembiayaan diluluskan, barulah ejen hartanah akan bantu untuk serahkan dokumen kepada peguam untuk menyiapkan dokumen perjanjian jual beli.

 1. Perjanjian Jual Beli

Kebiasaannya sebelum menandatangani perjanjian jual beli, peguam akan melakukan beberapa perkara seperti berikut:

 • Land search (untuk ketahui masalah, info geran, dan sebarang sekatan terlibat berkaitan rumah tersebut).
 • Background checking pemilik dan pembeli. (untuk pastikan kedua-dua pembeli dan penjual tidak berstatus bankrap).
 • Menyemak baki pinjaman pemilik. (supaya harga jualan boleh menampung sekurang-kurangnya baki pinjaman bank pemilik.)
 • Menyemak checklist perabut atau barang yang pemilik tinggalkan untuk diberikan kepada pembeli.
 • Senarai permintaan pembeli dan penjual. (contoh; tukar pintu, cat rumah semula, 100% pembiayaan dan lain-lain).
 1. Tandatangan Facilities Agreement

Selepas tandatangan perjanjian jual beli, banker akan melantik peguam untuk membuat ‘facilities agreement’.

Facilities Agreement ini adalah perjanjian antara pembeli dan pihak bank tentang pakej yang ditawarkan oleh pihak bank kepada pembeli.

 1. Laporan Penilaian

Dalam masa yang sama penilai akan datang ke rumah untuk menyemak dan membuat laporan penilaian formal untuk diserahkan kepada pihak bank.

 1. Permohonan Pindah Milik (Consent Approval)

Seterusnya adalah permohonan pindah milik dari pihak berkuasa. Sesetengah hartanah mempunyai sekatan kepentingan. Penjual perlu mendapatkan kebenaran untuk menjual dari pihak berkuasa ini. Ia selalunya dipohon selepas perjanjian jual beli ditandatangani.

 1. 1st Release

Proses seterusnya adalah 1st release di mana bank pembiaya pembeli selesaikan baki hutang dengan bank penjual. Ketika peringkat ini, pembeli akan mula membayar bayaran bulanan dan penjual baru berhenti membayar bulanan mereka.

 1. Final Disburse

Porses terakhir di mana pertukaran nama dari penjual ke pembeli selesai. Penjual dapat baki hasil jualan dan serahan kunci baru dilakukan kepada pembeli.

Kos Guaman

Peguam dan pembeli dinasihatkan untuk diwakili oleh peguam masing-masing dalam urusan jual beli rumah.

Bagi pihak pembeli, mereka perlu melantik 2 peguam iaitu peguam untuk urusan perjanjian jual beli.

Fi guaman ini sebenarnya ada cara kiraannya. Saya tunjukkan di rajah bawah ni. Tapi nak senang pakai je apps.

Jadual fi guaman hartanah mengikut jadual adalah seperti berikut:

 

 

*Sumber: National House Buyers Association (HBA)

Tapi sekarang kita dah ada apps yang bantu kita kirakan semua ini. So korang boleh je download untuk mudahkan pembeli kira fi guaman yang perlu pembeli sediakan. Ni contoh apps tu. My Home Loan:

**Fi guaman ini hanyalah untuk pembeli sahaja. Untuk pemilik hartanah cara kiraannya adalah berbeza mengikut kes. Dan fi ini tidak termasuk fi pengurusan yang lain.

Kos Guaman untuk Penjual Hartanah.

Kos guaman untuk pemilik pula dalam anggaran dalam 1% dari harga jualan. Namun ada juga situasi di mana penjual tidak perlu membayar apa-apa fi guaman.

Tapi sekiranya rumah tu masih di bawah geran induk/ master title, dan pemaju asal bankrap, fi yang kebiasaannya dikenakan adalah 2%-3% dibayar ke peguam/liquidator yang mengambil alih fail rumah tersebut.

*tertakluk pada situasi fi ni… kadang-kadang rumah sebelah-sebelah pun kos berbeza. Jadi penjual rumah dinasihatkan rujuk pada peguam yang uruskan urusan jual beli rumah tersebut.

Tempoh Dapat Duit Selepas Jual Rumah

Kes ini berbeza-beza mengikut situasi. Sebab ada rumah yang urusannya agak straight forward, ada yang kena lalui banyak perkara sebelum selesai. Tapi saya cuba sedaya upaya bagi anggaran lebih kurang sebagai panduan kita semua.

Tempoh anggaran yang saya nyatakan di bawah ni dikira selepas penjanjian jual beli ditandatangani.

Kes 1: Freehold (tiada sekatan)

 • Tempoh anggaran untuk penjual dapat duit adalah 3-4 bulan.

Kes 2: Leasehold/ hartanah yang mempunyai sekatan kepentingan

 • Tempoh anggaran untuk penjual dapat duit adalah 6 bulan. (3-4 bulan selepas permohonan sekatan kepentingan diluluskan).

Kes 3: Rumah di bawah geran induk/ master title

 • Kebiasaan jika kes ini tempoh selesai adalah dalam setahun ke dua tahun
 • Namun sekiranya pemaju bankrap atau bermasalah, kadang kala boleh sampai 2 tahun. *paling lama saya pernah hadle kes selesai 4 tahun. 1 jelah…huuu

Apa-apa pun anda dinasihatkan untuk rujuk peguam atau ejen hartanah anda untuk tahu situasi rumah yang anda ingin jual.

Pengalaman Jual Rumah

Dari pengalaman saya menjual rumah dan sebagai ejen hartanah, eksekutif jualan bersama pemaju, dan bekas pegawai bank yang menguruskan pembiayaan hartanah, terdapat banyak kes-kes unik yang saya uruskan.

Pernah satu masa di mana kes curang seorang isteri yang nak jual rumah tanpa pengetahuan suami. Takut suami akan tuntut harta sepencarian lepas mereka bercerai.

Kes seperti ini kita tidak boleh memberitahu apa jua tentang rumah tersebut kecuali pada tuan badan itu sendiri. Sebagai contoh sebarang urusan melibatkan isteri, ejen hartanah tidak boleh beritahu pihak lain walaupun suaminya sendiri. Adalah menjadi satu kesalahan sekiranya apa-apa info diberikan kepada pihak ketiga termasuk suaminya sendiri.

Ada juga kes di mana anak sibuk ingin bahagian keuntungan hasil dari jualan rumah ibunya. Dalam situasi ini, ejen hartanah hanya akan berurusan dengan pemilik rumah itu sahaja iaitu pemilik itu sendiri.

Boleh ke Jual Rumah yang Baru Beli

Sekiranya rumah tu dibeli telah siap dan sedia untuk diduduki, boleh. Cuma pertukaran nama mestilah telah selesai dari pemilik asal ataupun pencagar.

Sebagai contoh; Ali membeli rumah dari En Samad. Rumah jenis teres leasehold dan ada sekatan. Sebulan selepas sign perjanjian jual beli, Ali terus nak jual rumah itu semula sebab keadaan ekonomi semasa.

Dalam kes ini, ada 3 option. Pertama, Ali kena tunggu dulu proses pindah milik selesai atas nama dia. Proses dalam 6 bulan lepas sign SPA. Sebab rumah masih atas nama pemilik asal.

Kedua, Ali boleh batalkan perjanjian jual beli dengan En Samad dan bayar pampasan sebanyak 10% kepada En Samad sebagai ganti rugi.

Ketiga, Ali boleh mula cari pembeli dahulu dengan syarat perjanjian jual beli dengan pembeli baru ditandatangani selepas proses tukar nama dari En Samad kepada nama Ali selesai.

Namun sekiranya Ali membeli rumah dari pemaju dan belum siap, Ali harus tunggu rumah itu siap dahulu untuk menandatangani SPA atau mungkin Ali boleh memilih option ketiga di atas iaitu mencari bakal pembeli sebelum rumah itu siap dan SPA antara Ali dan pembeli baru di tandatangani selepas hartanah itu siap.

Cukai Jual Rumah

Ketika pemilik nak jual rumah, ada cukai yang bakal dikenakan keatasnya. Cukai itu dipanggil Cukai Keuntungan Hartan Tanah (CKHT) atau dalam bahasa inggerisnya di panggil Real Property Gain Tax (RPGT).

Cukai ni dikenakan bukan sahaja kalau kita ingin jual rumah atau hartanah kediaman, tapi juga dikenakan jika kita nak jual hartanah komersil, industri dan pertanian.

Selain dari tu jualan share atau syarikat hartanah juga boleh dikenakan cukai seperti di sebut oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Dalam ni saya kongsikan berapakah cukai yang dikenakan jika anda jual rumah dan bagaimana anda nak jimat dari pembayaran cukai ini.

Cukai RPGT ini dikenakan hanya sekiranya pemilik atau pelupus hartanah mempunyai keuntungan dari hasil jualan hartanah mereka. Jika takde untung, tiada cukai dikenakan.

Jumlah ni nampak banyak tapi bagi saya ini adalah salah satu inisatif kerajaan untuk mengawal harga hartanah di Malaysia selain memberikan pendapatan kepada negara.

Menurut laman sesawang Lembaga Hasil Dalam Negeri, kita boleh mengurangkan cukai dengan menolak kos-kos yang diambil kira oleh pihak LHDN.

Selain syarikat dan individu warganegara, individu yang bukan warganegara juga tidak terlepas dari RPGT. Dan cukai yang dikenakan kepada mereka adalah lebih tinggi.

Terdapat beberapa perkara yang dapat mengurangkan kadar cukai yang dikenakan iaitu:

Pengecualian

 • Pengecualian ini boleh digunakan sekali seumur hidup sahaja. Sekiranya anda pernah menggunakan pengecualian ini, anda tidak boleh untuk memohon pengecualian untuk rumah seterusnya.
 • Pengecualian ini mungkin berubah mengikut pengumuman dari kerajaan. Anda dinasihatkan untuk merujuk peguam yang menguruskan jual beli hartanah anda untuk info lanjut.
 • Ia termasuk juga dengan lebih dari 1 penama dalam satu-satu hartanah.
 • Sebagai contoh rumah yang mempunyai 2 penama; suami telah menggunakan pengecualian cukai tapi isteri adalah pertama kali ingin menjual hartanah ini. Maka pengecualian cukai itu adalah dari syer isteri sahaja.
 • Pengecualian adalah mengikut share yang terdapat dalam satu-satu hartanah tersebut.

Hartanah di bawah RM200,000

 • Untuk hartanah bawah RM200,000, anda tidak dikenakan cukai setakat tahun Oktober 2020.
 • Hartanah ini kebiasaanya dalam kategori kos rendah, kos sederhana rendah dan rumah mampu milik.
 • Namun anda harus semak dahulu sekatan untuk hartanah jenis ini. Sebab kebanyakannya mempunyai sekatan tidak boleh menjual hartanah ini selama tempoh tertentu.

Hartanah yang rugi

 • Jika anda rugi dari hasil jualan hartanah, tiada cukai bakal dikenakan.

Pindah milik hartanah melalui kasih sayang

 • Bagi mereka yang pindah milik hartanah melalui kasih sayang, terdapat pengecualian cukai yang dikenakan.
 • Pindah milik ini mestilah di antara ahli keluarga rapat seperti ibu bapa kepada anak, dan suami kepada isteri.
 • Pindah milik sesama kawan atau saudara mara tidak termasuk dalam kategori ini.
 • Anda digalakkan untuk merujuk pada LHDN atau peguam untuk info terkini.

Penolakan dari kos terlibat

 • Terdapat beberapa jenis penolakan cukai yang boleh kita gunakan untuk mengurangkan kadar cukai yang perlu kita bayar.
 • Antara kos yang boleh dimasukkan adalah kos binaan tambahan, kos guaman, kos bayaran ejen hartanah, kos pembaikan hartanah, diskaun pemaju / penjual, & lain-lain.
 • Kos-kos ini adalah tertakluk pada kelulusan pihak LHDN.

Rancang Tempoh Lupus Hartanah

 • Antara cara terbaik adalah untuk mengurus tempoh lupus hartanah yang kita ingin jual. Dari pengurusan ini kita dapat tahu apakah ‘breakeven’ jika kita jual hartanah ini.
 • Selain itu kita juga dapat tahu bila kita patut ‘cut-loss’ untuk elak kita menanggung beban hartanah yang kita pegang sehingga kini.
 • Terdapat beberapa faktor yang anda kena ambil kira. Antaranya:

– Kadar cukai jika melepaskan hartanah tersebut

-Kos terlibat memiliki hartanah tersebut

-Kos menjaga hartanah

-Bayaran bulanan

-Kadar sewa diterima setiap bulan

-Kos renovasi dan lain-lain

 • Kemudian anda banding kan adakah lebih baik and jual hartanah sekarang atau kemudian. Bagi sesetengah orang, hold hartanah adalah keputusan paling baik untuk mereka, ada juga yang terpaksa jual pada harga rugii. Ia bergantung juga pada kekuatan kewangan individu.

Kadar RPGT (*diambil dari laman sesawang) adalah seperti berikut:

 

Di website LHDN, mereka ada berikan contoh bagaimana kiraan RPGT ini dilakukan.

A ialah amaun cukai yang dikenakan di atas keuntungan yang boleh dikenakan cukai ke atas orang itu mengikut kadar cukai yang berkenaan yang dikurangkan sebanyak amaun cukai yang dikenakan ke atas keuntungan yang boleh dikenakan cukai itu pada kadar lima peratus;

B ialah amaun cukai yang dikenakan ke atas keuntungan yang boleh dikenakan cukai itu mengikut kadar cukai yang berkenaan;

C ialah amaun keuntungan yang boleh dikenakan cukai itu.

Contoh:

ZZ Sdn Bhd membeli rumah kedai pada 24.02.2007 dengan harga RM240,000 dan menjual rumah kedai tersebut pada 04.02.2010 pada harga RM300,000.

Tempoh pegangan harta tanah adalah 3 tahun, maka pelupusan tersebut tertakluk kepada kadar cukai 20%. Pendapatan yang dikenakan cukai dengan menggunakan formula di atas adalah seperti di bawah:

RM
Nilai balasan 300,000

Tolak: Harga perolehan 240,000
Keuntungan daripada pelupusan 60,000

Keuntungan yang dikecualikan:

(60,000 x 20%) – ( 60,000 x 5%) X 60,000 = 45,000

 

(60,000 x 20%)
Keuntungan yang boleh dikenakan cukai :

(60,000-45,000) = 15,000
Cukai yang dikenakan: 15,000 x 20% = 3,000

Nota:

Kadar cukai secara efektif dikenakan pada kadar 5% ke atas keuntungan pelupusan aset (60,000 x 5% = 3,000).

Kadar cukai secara efektif berdasarkan Perintah Cukai Keuntungan Harta Tanah (Pengecualian) (No.2) 2009 [P.U. (A) 486] adalah 5%.

*bila anda mengkaji di internet, anda akan dapati kos kiraan RPGT ini adalah berbeza mengikut pendapat individu masing-masing. Bagi saya anda harus rujuk pihak LHDN untuk mendapatkan jumlah amaun yang lebih tepat.

Cara Mengira Keuntungan Jual Rumah

Keuntungan hasil dari jual rumah ini lebih berkait pada maksud pulangan kembali selepas beberapa tempoh memegang hartanah tersebut. Cara kiraan yang anda boleh pertimbangkan adalah seperti berikut.

Saya berikan contoh supaya anda lebih mudah faham:

Aiman membeli rumah pada January tahun 2015 dengan harga RM200K. Dengan pemaju. Pemaju menawarkan guaman percuma untuk SPA dan juga loan agreement. Disebabkan rumah ini dibeli dari pemaju, maka tiada bayaran untuk laporan penilaian. Kos MRTT yang beliau perlu tanggung dan dimasukkan kedalam pembiayaan beliau adalah sebanyak RM3K.

Pada December tahun 2020, beliau ingin menjual hartanah yang beliau telah beli dengan harga RM400K       

Sepanjang tempoh dari tahun 2015 ke 2020, Aiman telah menyewakan hartanah tersebut dan tidak pernah menduduki rumah tersebut sepanjang tempoh 5 tahun sejak beliau beli.

Kadar sewa yang Aiman telah peroleh adalah seperti berikut:

 • pada tahun 2015 – 2016 adalah RM1000 sebulan
 • dari 2017 sehingga 2020 RM1300 sebulan.

Kos repair hartanah sepanjang 5 tahun: RM20,000

Bayaran Bulanan dengan bank secara purata dari tahun 2015 hingga 2020 adalah RM1000.

Maka cara kiraan keuntungan dan baki hasil jualan adalah seperti berikut:

Dari kiraan ini jika mengira jumlah pulangan dari pelaburan, Aiman telah rugi sebanyak RM12,320 dari pembelian hartanah ini, namun hasil dari jualan beliau akan dapat tunai sebanyak RM198,280 jika beliau menjual hartanah ini.

Aiman ada beberapa option sama ada:

 1. Tunggu ‘breakeven’ dengan hasil sewa beberapa tahun lagi atau mengubah strategi sewa beliau untuk dapatkan sewa yang lebih tinggi sebelum menjual hartanah ini.
 2. Jual dan dapat tunai untuk keperluan yang lebih penting.

 

Jual Rumah SelangorKu, PRIMA, RUMAWIP dan hartanah bawah program kerajaan.

Untuk hartanah di bawah skim atau program kerajaan seperti RUMAWIP, SelangorKu, dan PRIMA, anda harus semak tempoh untuk jual semula hartanah yang dinyatakan dalam surat tawaran.

Hampir kesemua rumah di bawah program ini tertakluk dengan terma dan syarat tertentu dan antaranya anda tidak boleh menjual atau memindahmilik hartanah ini dalam tempoh tertentu. Kebanyakannya dalam tempoh 5-10 tahun.

Sekiranya anda ingin menjual juga ia harus mendapat kebenaran dan selalunya akan dikenakan denda dengan amaun tertentu.

Jual Beli Rumah Pinjaman Kerajaan.

Untuk urusan jual rumah dari pinjaman kerajaan, prosesnya adalah lebih kurang pembiayaan dari bank. Perbezaannya sedikit dari beberapa aspek yang saya cuba ceritakan di bawah.

Proses pertama adalah pembeli harus menyemak kelayakan pinjaman dari Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA)

Pemohon iaitu bakal pembeli harus mendaftar dari portal LPPSA dahulu sebelum menyemak kelayakan mereka.

Selepas berjaya mendaftar masuk, pemohon harus mengisi info tentang gaji dan elaun serta komitmen seperti tertera dalam slip gaji.

Selepas pemohon mengisi semua info tersebut, pemohon akan dapat anggaran kelayakan jumlah pinjaman yang mereka boleh pohon.

Anda akan dapat info seperti ini:

Semoga artikel yang saya kongsikan di atas ini dapat membantu anda dalam urusan jual beli rumah anda.

Sekiranya anda memerlukan khidmat saya untuk menjual rumah / hartanah anda, anda boleh terus masuk ke LINK yang saya berikan ini. Terima kasih.

shukrizohari
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>